dimecres, 27 de juny del 2007

MERDA
Ara, el destí del món gira al voltant de quina televisió es queda els drets de transmissió del mundial de futbol. L’ecuneme veu el barça-madrid. La Borsa, que és com qui diu el Pentàgon, ca l’amo, puja i baixa pels motius més fútils, que són els que donen diners. El deu per cent de la població mundial acapara el 70 per cent dels recursos, coneixement inclòs. O sigui, que naveguem en un oceà global d’ignorància, cada cop més virtual. Sort que, com diu la dita, “cultura és el que queda quan s’ha oblidat tot”. També, per oblidar, s’ha d’haver retingut, sinó se’n diu inòpia. I de quins coneixements parlem? D’aquests que s’estan destruint a dojo, cultures de l’ Amazonia, de Mali - moren més africans al Sàhara, durant el viatge, dels que entren a Europa - cultura pirinenca, cultura occitana? No. El coneixement de l’estadística es deu referir al que circula per les ones, a les aplicacions del motor d’explosió, que tant bons resultats està donant, al mundial de futbol, al gran germà i al món glamurós de la publicitat. Escolti miri, merda. Merda, m’entén? Merda! Tranquil, company, diria el savi - l’estadística també es refereix a la ciència, a l’art, a la història, a la part bona, a l’autèntic coneixement. Per això, com que tant poca gent ho coneix, les coses van com van. És veritat. El que sap viure no ho pot explicar. És molt complicat arribar a lo senzill. Sobretot si tant art, tanta història i tanta ciència segueixen servint els quatre senyorets de sempre, que no se n’assabenten, que viuen en el més cras dels errors, que perpetuen la misèria del món, cofois en el seu confort. Merda senyors i senyores, pura merda fastigosa, que serà escombrada per la grip aviar, l’aigua o la seva manca, i els bàrbars, que se’ns menjaran amb samfaina. Uf, quin descans! Mentrestant, la joventut, ben preparada, es queixa de guanyar mil euros. Doncs mira, mil euros és el que tocaria a tothom si es repartissin equitativament els recursos que hi ha. No és cap desastre. És la solució. Per què unes senyores que s’escarrassen a treure la merda dels vostres fills han de guanyar 280 euros? O com deia un pare andorrà compungit, que segurament veu maldar el seu fill a l’obra, per quatre rals, mentre els constructors s’exhibeixen pornogràficament. Tant dignes són els currantes com l’enginyer novell, la jutge, o el bon vivant que han pencat molt, sí, o no, però també han xalat de mala manera. El que cal és tallar l’aixeta als que guanyen obscenament més, i, fins i tot, si convé, tallar algun coll metafòric. Tot país civilitzat ha de fer les seves revolucions. Això és el que devia voler dir el pobre Xirinacs.

1 comentari:

Colea ha dit...

És evident que el jovent d'avui en dia, en general, està mancat d'alicients.Vivim en una societat on tenim les necessitats bàsiques cobertesi on aparentment podem expresar tot allò que volem. Malgrat això estem insatisfets i ens sentim més solitaris que mai.
Rellegia aquest dies un llibre que havia llegit als meus 15 anys, motivada per el grup de joves cristians al que pertanyia, i que tenia força oblidat -normal després de 36 anys. el llibre es diu "Un experimento Walden dos de Kathleen Kinkade. Tracta d'una gent que tenien inquietuts i que volien canviar la manera de viure. Van montar una comuna cap allà els anys 79 als Estats Units.
La comuna pretenia fer una micro societat on totes les tasques fossin valorades i on cada persona pogués treballar en allò que li agradava més dintre d'uns límits possibles.
El veure que allò que s'estava fent tenia una repercusió directa en la propia persona i també en el grup era quelcom de motivador.
Potser hauriem de crear també micro societats, comunes, que al mateix temps formessin la gran societat. La gent es sentiria més integrada, valoritzada...
És clar que per al meu caràcter jo reivindicarfia una comuna, micro societat, on la vida comunitària fos important però que al marteix temps es valoressin els espais de solitud, personals, que són també necessaris.
Cal tornar a llegir per dicuter amb l'altre i cal tornar a pagès, a la terra.