dijous, 3 de gener del 2008

rosari batraci

ROSARI BATRACI

Preguem germans perquè aquest sacrifici seu i nostre sigui agradable a déu pare totpoderós. Podeu seure. Avui parlaré dels amfibis, ja que aviat no es podrà fer altre cosa que parlar-ne puig s’hauran extingit. No es tracta d’una espècie, d’una família, ni d’un ordre, sinó de tota una classe d’animals que està desapareixen. Els recordarem en les nostres pregàries, els anurs i els urodels, els que tenien cua i els que no en tenien, les granotes i els gripaus, els tritons i les salamandres, també les cecílies, sense potes.
Però què els mata, què? Inquireix la veu de la raó i es gasten molts diners en esbrinar-ho i resulta que és un fong, afavorit per la contaminació i el canvi climàtic, que s’estén fins als santuaris de la selva verge, fins als cims i racons del Pirineu. És el Batrachochytrium dendrobatidis, de nom de guerra Kytrid. S’està a la pell, i com que els grapals i granotetes respiren per la pell, si el bolet floreix massa, malament. Mira, curiosament, natros també tenim el sistema respiratori cada cop pitjor. Total, els pulmons només són pell girada, i els neumococs, hostes residents. Mira, l’altre classe en extinció galopant és la dels mamífers. Trobarán culpables: que si grip aviar, angina mustèlida o esfuirada bovina, però si mireu darrere el catafalc on penjaran el cap del turc veureu una massa humana ingent que s’estén fins a l’infinit, i tindreu una taronja florida a la mà, la mirareu, perdreu la mirada en l’horitzó ple de gent i concloureu: ostres! és el mateix...
Poseu-vos drets. Preguem: Preguem germans per les ànimes d’aquesta classe que ens deixa, preguem pels seus ordres i subordres, per les seves famílies i per tots els individus, espècies i gèneres que han perdut i perdran la vida: de l’ordre del anurs, subordre d’Arqueobatracis, família Ascafidae, preguem per vosaltres, família Bombinatoridae, preguem per vosaltres, familia Discoglossidae, preguem per vosaltres, família Leiopelmatidae, preguem per vosaltres. Del subordre dels mesobatracis, família Megofridae, preguem per vosaltres, família Pelobatidae, preguem per vosaltres, famílies Peloditidae, Scafiopodidae, Rhinofrinidae, Pipidae, preguem per vosaltres. Del subordre dels Neobatracis: famílies Sooglossidae, Rhinodermatidae, Ranidae, Petropeteditae, ... preguem per vosaltres. De l’ordre dels Urodels, subordres Criptobranchiodea, Salamandroidea, Sirenoidea, famílies... pregueu per nosaltres i aneu-vos-en en pau.